Måndag igen


Oj vad veckorna går fort. Måndagen är redan här. Och idag är första dagen på väldigt länge som jag äntligen kan ställa ut lite vackert utanför. Marken är bar och termometerna visar plus. Hoppas att det kan vara så i några dagar iallafall. Idag har jag fått leverans av väldigt mycket vackra blommor. Anemoner, ranunklar, tulpaner i massor med olika färger och utföranden, pärlhyacinter, tulpaner på lök, hortensia, ja listan kan göras lång. Så kom och köp dig en bukett eller kruka vår!






Lilla återbruket


I lördags var jag och en god vän till Lilla återbruket, glashyttan i Vråka. Där har Märta Hedin, glasformgivare, öppnat en egen liten butik med hennes egna alster. I samma vitputsade stenhus har hon även sin hytta där hon i sitt miljötänk omformar och återanvänder burkar, flaskor och fönsterglas till nya konst- och bruksföremål. Hon håller även kurser i glasblåsning, hur kul vore inte det att få prova... Med hästar runt knuten och röda små stugor är miljön slående vacker och jag kan bara tänka mig hur mysigt det är i sommar när syrenen blommar. Väl värt ett besök!








Dom här fina glasen och lilla skålen fick följa med mig hem.





Glasen är gjorda av gamla barnmatsburkar.





Vårligt


En vårig plantering som jag gjorde i veckan. Primula, krokus, pärlhyacinter, jasmin, murgröna och vridpil. Sirligt och vackert.







Till den nyfödda


Ett bra tips till någon som nyligen fått barn eller till något annat sammanhang är en tavla med ett fint och personligt citat på en kul sak att ge bort. Det här är en variant som kom in beställning på under veckan. Gulligt!





Ranunkel


Hemma i mitt fönster står två ranunkler, ingenting till utan bara två ensamma ranunkler i varsin vas. Passa på att frossa i dom nu för det är så här års dom finns att få tag på i butik och är som allra vackrast.







Skönhet


Finns det någon som inte tycker om tulpaner? Jag tror nästan inte det. För så livskraftig och med en sådan känsla av vår som den här blomman kommer med så är det svårt att inte tycka om den. Det bästa är ju nästan att det finns en färg och sort för alla smaker. Vad sägs om den här nästan svarta tulpanen "Ronaldo". En riktig snygging om ni frågar mig.




Förra våren gjorde jag en brudbukett med enbart tulpaner.
Enkelt vackert och vårigt, visst?!





Hemkommen


...från Formexmässan. Som vanligt bjöd mässan på ett fantastiskt utbud av allt möjligt. Att slå ihjäl ett några timmar är inga som helst problem. Så nu är jag fullproppad med nya och fräscha idéer och har fått mängder av information om dom senaste trenderna.

Här är ett litet axplock av gottigtheter...





Jag är ju svag för vackra paket.



F O R M E X


Imorgon bär det av till det efterlängtade Stockholm och Formex. En mässa där man som butikinnehavare hittar i stort sett alla sina varor inför det kommande året. Massor med fina saker och förhoppningsvis massor med ny inspiration!

Bra skor är ett måste, för man går och går och går. Över 800 utställare som successivt ska plöjas igenom.





Oj oj...


...det har blivit alldeles för mycket godsaker nu den sista tiden. Skärpning!! Men det är ju så lätt att hitta en ursäkt när det är så trist och grått ute, man bara liksom måste äta något gott för att lätta upp humöret lite. Men nu hoppas jag att jag har lite karaktär och kan vända trenden lite. Inga mer godispåsar, inte chips till filmen på lördagen och inte heller den där extra mackan som är så lätt att den bara slinker ner även om man är mätt. Nej, nu är det beach 2011 som hägrar. Jag börjar ikväll klockan 20.00 för då drar nya badmintonsäsongen igång igen. Ska bli skönt att få smasha lite fjäderboll. Men innan klockan åtta så ska jag nog ta mig en sista semla, för det är jag värd :)





Carros goda bröd


Håller ni med om att det är svårt att hitta gott och nyttigt bröd i mataffärerna? Tycker man tröttnar väldigt fort på dom alternativ som erbjuds. Bäst är det när man kommer in till Norrköping och kan handla surdegsbröd på Bagarstugan, men det är inte alltid man har vägarna förbi. Då får man helt enkelt baka eget. Jag har ett så gott och enkelt recept på ett bröd som jag har fått av en god vän. Har man ont om tid (och ork) är det här brödet kanon. Ingen jäsning och klart på en dryg timme. Och framförallt, smakrikt och nyttigt.  



Recept

4,5 dl vetemjöl
4,5 dl grahamsmjöl
2.25 dl rågkross
1 msk salt
2 mska bikarbonat
1 dl sirap
1 liter filmjölk

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och sirap och rör om tills det är en jämn smet (den ska vara lös).
Smöra två brödformar och häll ner smeten. Grädda i 60 min i 200 grader.

Ps; Det är väldigt gott att blanda ner torkad frukt, russin, linfrön, solrosfrön, valnötter...lite vad man vill.



Julen ut


Idag har julen fått flytta ut från mitt hem. Granen står naken och kläderna ligger på golvet i en hög. Konstigt hur knappt ett enda barr kan sitta kvar på grenarna.

Jag klipper ner min gran varje år, gren för gren. Visst blir det väldigt barrigt där man står men hellre det än att dra den ut genom hela huset och få barren överallt. När vi var små så gjorde vi tabben ett år att ha en traditionell julgransplundring där granen kastades ut på gräsmattan (snön var obefintlig det året). Kan lova att det var sista gången vi gjorde det för något spring med bara fötter på den mattan blev det inte på hela sommaren...

Nu står tulpanerna på bordet och kuddöverdragen är bytta. Nu kan du komma våren!




Ut med det röda in med pastellerna...








 


Lyxigt i lila


Lila är en färg som kommer mer och mer. I augusti förra året när jag var på Formex mässan för att köpa in alla varor inför julen så insåg jag redan då att lila var färgen som skulle komma. Dock föll det inte riktigt mig i smaken att ha julsaker i lila men nu till våren känns det mycket mer lätt och fräscht.  Eller hur!?








Bilderna kommer från Expressen



Mmm, mumsigt


Igår blev det lite vardagslyx, nämligen en vit chokladpannacotta med en fruktkompott gjord på granatäppla, kiwi och passionsfrukt. Mycket gott och mycket enkelt!




Recept

5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
3 gelantinblad
100 g vit choklad


Gör så här

Koka upp grädde med vaniljsocker. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i grädden. Rör tills chokladen är smällt. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och rör ner i chokladgrädden och rör tills bladen har löst upp sig, koka inte. Häll upp i små skålar eller glas och ställ in i kylskåpet i 2-3 timmar tills den har stelnat. Servera med färsk frukt och bär.



Pärlhyacint


Nu är dom här! Pärlhyacinterna. Dom som signalerar om att våren är på väg

Lökarna kan du ha i kruka inne men också utomhus när det inte längre är risk för frost. Den är mycket fin i olika kompositioner och även ensam. När lökarna blommat över så går det bra att plantera dom i jorden. Då har du möjlighet att njuta av dom från år till år.

Här har jag planterat många lökar tätt tätt i mässingsskålen från Olsson & Jensen, som jag tidigare sagt är en stadig favorit.








Semester


Nu under v2 håller vi stängt för semester. Ladda lite batterier och bara ta det lugnt.

Jag har inhandlat ett par längdskidor som jag under helgen har premiäråkt. Och idag, måndag, sitter jag nu i soffan och knappt kan röra mig... Träningsvärk är bara förnamnet. Men jag måste erkänna att jag blev biten. En riktigt rolig träningsform och ett härligt sätt att njuta av natur och frisk luft. Kan jag verlkligen rekommendera!

Det ser lite stappligt ut men snart så kommer jag svischa fram i spåret likte Charlotte Kalla...







R E A


Från och med imorgon onsdag till och med stängning på lördag har vi -50% rabatt på HELA sortimentet!! Gäller på allt utom snittblommor.



Skynda att fynda!

Välkommen!



Godast!


Godaste pannkakorna är dom amerikanska. Hemligheten är bakpulvret som gör att dom blir lite tjockare än dom vanliga pannkakorna som vi är vana vid. Egentligen ska man servera dom med lönnsirap och knaperstekt bacon men lite jordgubbssylt och grädde är inte fel det heller.



Recept

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk socker
2,5 dl mjölk
2 ekologiska ägg



Ett sista farväl


Idag var det begravning i det vackra Tryserum. Jag vet att jag har skrivit om det förut men det är så otroligt vackert när man kommer ut till kyrkan som ligger på en höjd omringad av åkrar och faluröda hus. I morse sken även solen när jag kom ut och det var ju som gjort att ta några bilder när ljuset är så vackert.



Blommorna som var beställda till begravningen gick i vitt och lime. En skir känsla som förstärktes av slingrade murgröna.





Även en stor krans i vitt, lime och grönt. Vackert!





RSS 2.0