Höstfint på Fiskartorpet


Har planterat nytt och fint i krukorna på Fiskartorpet. Ljung, murgröna, bärljung. Härliga färger som kommer fram tillsammans med dom olika stora buxbomsbollarna.

Bärljungen är en riktig favorit. Den är lite dyrare men den håller dessto längre. Finns i fler färger, bl a vita, ljusrosa, röda och lite lila bär. Kan jag verkligen rekommendera!









Naturens konst


I morse när jag kom ut på balkongen så hade jaghaft besök av en spinnare. Ett stort spindelnät. Kunde inte låta bli att förundras över skapelsen som gjorts under natten på min balkong. Vilket konstverk!






Löfstad slott


Blomsteruppdag på Löfstad slott. Ja, härom dagen stod jag och Catarinya i höstsolen och band bukett. Det var så skönt och solen värmde verkligen. Buketten blev en höstinspirerad skapelse med både mossa och grenar som slingrade sig runt den orange-lila-röda buketten.









Sälsafari



I helgen har vi gjort något riktigt roligt. Vi har varit på sälsafari i Stockholms skärgård. Igår gick turen från Kastellholmen och det var i så kallade RIB båtar som vi tog oss ut till sjöss. Ordet RIB står för Rigid Inflatable Boat och dom går i ungefär 45 knop. Snabbt, riktigt snabbt, ca 150 km/h. Jag och Tomas satt längst fram och jag kan lova att det var en upplevelse. Man såg extremt rolig ut om man hade munnen öppen! Av endast vinddraget har jag idag träningsverk i hela överkroppen...

Säl fick vi se också (det var inget dom kunde garantera). Men långt ute i skärgården låg dom och trängdes på en liten kobbe. Tydligen är det väldigt mycket säl i år. Kul för oss!









Fynd!!


Måste visa er vilka fynd jag gjort till torpet den senaste veckan. Först och främst ropade jag in en hel servis om 52 delar på auktion för 400 kr!! Det är alltifrån assietter, frukostskålar, förrättstallrikar, mattallrikar, uppläggningsfat, karaff, såsskål...

Ett vackert gammalt engelskt porslin som vi nu kommer äta på ute på Fiskartorpet.






Mitt andra fynd för veckan gjorde jag på loppis. En stor hemvävd trasmatta i ljust grå och vita toner. Kommer att passa perfekt till gråa soffan när den väl kommer på plats..
125 kr!!




Så jag kan lugnt säga att jag är nöjd med veckan shopping!



Thaikväll med goa vänner


Igår kväll var jag hemma hos en god vän på en riktigt smakrik och trevlig kväll. Hennes väninna och pojkvän var där och dom är riktiga matkreatörer och gillar att bjuda på annorlunda thaimat. Dom bjöd oss på en helkväll med tre olika förrätter och lika många huvudrätter. Hur gott som helst och så starkt så att näsdukarna åkte fram. Så roligt att äta sådant som man själv inte kan eller vet hur det ska lagas. Och med kryddor och färska örter som bara namnen är svåra att förstå och uttala.  

En av förrätterna bestod av krispig fisk med äppelsallad på ett betel blad. Jättegott verkligen.  



En annan höjdare av rätterna var trattkantarellsalladen. Vitlök, pirri-pirri, koriander, korianderrötter, någon stark thaikrydda, palmsocker och japansk soya. En kul och udda variant av våra små svenska godingar.



Vi sov alla över och idag har vi varit på svampjakt. Eller, jakt och jakt, vi var snarare ute och hämtade svampen i skogen. Hur mycket trattisar som helst. Tillslut så var vi tvungna att blunda och gå därifrån. Nu vet jag vad jag gör ikväll framför tvn. Ett glas vin, lite chips, försedd med svamborste och kniv har jag några timmars rensande framför mig.

Trevlig helg alla vänner!


 


Höstfin balkong


Här hemma i lägenheten har balkongen fått sig ett höstlyft. Nya blommor är planterade och vinröda, silver och lila nyanser samsas nu i lådor och krukor. En lykta som tänds på kvällen gör att hösten känns nära.

Mitt stora olivträd blir bara finare och finare.








Efterlysning


Är det någon av er bloggläsare som vet om det finns någon runt Norrköping som är duktig på timmerhus? Som ni i tidigare inlägg kan se står det ett vackert gammalt timmerhus på tomten vid Fiskartorpet. Det är i ett ganska risigt skick och vi skulle behöva komma i kontakt med en kunnig person som kan säga vad det går att göra.

Så om någon vet om det finns en sådan person eller företag, vänligen skriv en liten kommentar eller maila till [email protected]

Tack på förhand!



Arbetshelg


I helgen har vi gjort ett riktigt ryck ute på Fiskartorpet. Den 3000 kvadratmeterstora tomten som innan nästan helt bestod i uppvuven ängsmark har i helgen tillsammans med flitig arbetskraft trimmats ner och krattats upp. Nu har tomten kommit fram och vi ser hur den verkligen ser ut. Tomten är underbar! Vi kom även fram till att en åkgräsklippare till våren är ett måste... Nu när jag på måndagen sitter och skriver detta så kan jag lugnt säga att helgens arbetspass känns i stort sett i hela kroppen.

Tack Vivvi och P-G för en fantastisk arbetsinsats! 


Lördagen bjöd på en riktig sensommardag, solen sken och vattnet låg som en spegel.




Söndagen hade det blivit höst. Gula löv hade fallit på den nytrimmade gräsmattan.
  

Inne i huset har vi så smått börjat göra det till vårt. En sommarstuga med charm, det är vad det är.





Hallongrottor


Goda små kakor bakades till helgen. Hallongrottor, en riktig gammal klassiker. Lätta var dom också. Har faktiskt aldrig bakat dom små godingarna. Det blev ganska många så nu har en del flyttat in i frysen ute på torpet.  



Recept



4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör


Fyllning


1 dl fast hallonsylt


Gör så här


Sätt ugnen på 200°C.

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.

Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Lycka till!



Orkidé


Till helgen köpte jag lite fina orkidéer. Små fina lila orikidéer som inte blir lika höga som dom vanligaste man ser. Kul med lite färg som piggar upp i hörsrusket och så passade dom perfekt in vid min tavelvägg. 






 


Tavelvägg


Ikväll fick jag ett ryck. Har inte riktigt varit motiverad eller kännt att inspirationen funnits till att göra fint i lägenheten. Ni kanske har undrat i och med att det inte kommit några bilder.. Men nu ikväll fick jag inredningspirret tillbaka. En tavelvägg blev resultatet. Där har jag samlat alla mina insekts- och fjärilstavlor som flitigt samlats och av goda vänner fåtts genom åren. Mycket nöjd blev jag med resultatet och inte minst av mig själv... Det är minsann inte så lätt att få alla spika på rätt ställe och i rätt höjd så att kanter och mellanrum blir symetriskt. Men yes! nu sitter dom där. Känns bra att ha "pirret" tillbaka.





Förvånad..


Kan ju lugnt säga att jag blev förvånad när jag öppnade tidningen "Plaza stora kök&badguiden". Ett sju (!!) sidor långt reportage om mitt gamla fina hus. Det som dock inte framgår i texten är att jag nu har sålt både hus och butik. Reportaget gjordes för nästan exakt ett år sedan. Många fina bilder, dock inte den på mig. Skräck... varför ser det ut som att man är 10 kg större än vad man är. Eller ser jag ut så kanske, hmm.. Ja, jag bjuder på den.

Kul att läsa och drömma sig tillbaka för en stund.
 
















Regn och rusk


Idag är det riktigt ruskväder. Är uppe i Stockholm och har barrikaderat mig i Tomas lägenhet. Tänkte att dagen skulle fyllas med promenad och lite uteaktiviteter men det blir förmodligen en film i soffan istället.

Planerandet av Fiskartorpets trädgård har kommit igång. Kommer nog inte bli så mycket handling nu men att planera är ju halva nöjet. Det finns sådana möjligheter med det här stället och förutsättningarna kunde inte vara mer tilltalande.

Förra helgen började vi med att rensa vass. En liten smal fålla in var det innan, men i och med att det är hundra meter strandlinje till tomten vill vi ha känslan av att det är en rejäl strand att bada vid. Sagt och gjort, Tomas krängde på sig våtdräkten och försedde sig med en lie. Det gick riktigt bra och var inte alls så tungt som man kunde tro. Halva jobbet är nu gjort, sen ska vi ta lite mer på andra sidan med.


Före



Efter




RSS 2.0