Wij


I helgen blev det en liten spontan utflykt till Wij trädgårdar i Ockelbo. Ett mycket trevligt ställe som jag verkligen kan rekommendera till er trädgårdsfantaster. Jag själv har aldrig varit där men jag kan lova att det inte var sista gången. Mycket fint att titta på och mycket inspiration fick man oavsett om man har en stor eller liten trädgård, eller som i mitt fall en balkong.

Dagen avslutades med en supergod buffé som var lagad av alla godsaker som fanns i trädgården. En ekologisk och nyttig buffé som till stor del bestod av olika sorters sallader. En mycket trevlig dag sammanfattningsvis.

Wij trädgårdar öppnades år 2000. Det var Lars Krantz som drog igång projeketet tillsammans med kommunen för att locka fler besökare till Ockelbo. Lars som tidigare arbetat som trädgårdsmästare på Rosendahls trädgård är uppvuxen i Ockelbo. Med det här projektet ville han visa hur man oavsett läge på bästa sätt kan skapa förutsättningar för trädgård i nordligare klimat. Vad sägs bland annat om en prunkande rosenträdgård i klimatzon 5..  
















Grodan


Nu har min groda fått sig ett hem. Ett gammalt cementfat som inhandlades på IKEA för massor med år sedan har äntligen kommit till sin rätt. Med stenar från Gotland och en vattenhyacint från Fröken Flora och såklart fontängrodan har den nu en given plats på min balkong.







Fjärilar i massor


Massor av fjärilar trängs just nu i den flitigt blommande timjanen som jag planterade för ett par år sedan. I år har den verkligen fått fart och brett ut sig rejält och blommar med vackert lila blommor. Perfekt att bara gå och plocka ett par kvistar och strö på sallad eller på det som läggs på grillen. Gott!








Fläta


En fläta till midsommar kanske.. Snyggt! Men får se om det blir lika fint som på bilden, den är säker fejk ändå. Men snyggt som sagt och värt ett försök.



Somrigt med flätor tycker jag. Borde ha det oftare.
Japp, det får bli ett sommarlöfte...mer flätor!



Naturens färger


Igår åkte jag upp till Stockholm. Midsommarfirande i Sandviken står på schemat. Men först ett par dagar i sthlm innan billasset går norrut. Vilket össregn som mötte mig då. Himlen öppnade sig totalt. Märkligt ändå hur mycket vatten det kan komma på så kort tid. Stora pölar bildades på gatorna och lika fort som regnet kom var det borta och fram kom solen. En regnbåge med dom mest klara färger jag någonsin sett kom fram och till min förtjusning var bågen hel. Så mäktigt!!





Inplockat


En stor bukett med blandade sommarblommor från trädgården står nu framför mig på bordet. Lyx! Ska verkligen unna mig stora buketter nu när jag njuter av en sista sommar i huset och trädgård. 

Här har jag blandat pioner, lammöron, luktärt, blåklocka, salvia, jersmin, klöver, knoppar från höstanemon, daggkåpa och rabarber.  

Den uppstoppade svanen köpte jag på blocket för en tid sedan. Riktigt ståtlig. Svante heter han.







Jägarexamen


Japp nu är det gjort! Jag har tagit jägarexamen. I januari började kursen och nu är jag godkänd och får ge mig ut i skogen. Har alltid varit intresserad av djur och natur och om sanningen ska fram så tror jag inte jag kommer skjuta så mycket djur, men kunskapen runt omkring allt som lever i vår omgivning är väldigt rolig att ha. 

Vi har blivit en väl sammansvettsad grupp vi som gått och läst under våren. Så vetskapen om att det inte blir några mer övningar på skjutbanan är lite tråkigt. Men man får väl ta tag i en ny kurs i något som man vill lära sig lite mer om. Det är kul med kvällskurser har jag kommit på. 





 


Underbara sommar!!!


Satt och bläddrade igenom mina foton som jag har här på datorn. Hittade den här och kände bara hur fantastiskt det är att det är sommar!



Bilden är tagen klockan 16 utanför här på gatan...



Åska


Idag har dom lovat åska. Riktig åska, till och med att dom varnat. Och visst känns det att det är på gång, varmt och oerhört kvaft. Hua, får väl se när allt brakar loss. Lite obehagligt att vara ensam hemma i ett hus. Tur att dom jättestora tallarna på tomten plockades ner för ett par år sedan. Nojig, ja jag vet..

Förra veckan när gräset var högt och skulle klippas hittade jag fyrklöver. Många fyrklöver. 13st!! Vad ska det betyda? Mega otur eller bara tur? Upplever inte mig själv som skrockful men när man springer över 13 fyrklöver, vad ska man tro?





Spalje


Måste bara visa vilken fin spalje jag har hittat till min klematis. Enkel med en liten fransk lilja i toppen.



Spaljen kommer från K-rauta och finns i två olika storlekar. Skynda er dit!



Varmt


Vilka kvällar det har varit. Varmt, så pass att man kan gå i linne. Det kan vi ju enas om att det inte är speciellt många kvällar här i Sverige som man kan göra det. Underbart! Pionerna blommar för fullt här hemma och vilken prakt. Stora som tefat. Mina urnor som jag planterade i svart tema börjar ta sig riktigt fint. Petunian som är en ny sort för säsongen är verkligen svart. Så snygg!! 










Kokostoppar


Har varit duktig och bakat idag. Kokostoppar med lime. Nej, inte dom svåraste kakorna kanske men ack så goda. Funkar utmärkt att frysa in också, bra att ha nu under sommaren om någon tittar förbi lite spontant.




Recept

ca 12 st

Färdigt på: 25 min

5050 g smör
22 st ekologiska ägg
11 dl socker
5.55,5 dl kokosflingor
11 st lime, rivet skal

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och rör samman med övriga ingredienser.

3. Låt smeten vila i 10 minuter.

4. Klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

6. Låt kokostopparna stelna i kylen.

Receptet kommer från Leila Lindholm



Malene Birger


I Köpenhamn hemma hos modeskaparen Malene Birger hittar man denna vackra och stilsäkra lägenhet. Ur ett reportage från Sköna Hem återfinns inspirerande bilder och stilleben där allt går i en beige-vit-svart-silver skala. Är det inte läckert? Nu har iallafall jag bestämt att jag ska ha tavlor inne på toaletten. 



En blandad samling konst ger liv åt hemmet. Gamla och moderna fotografier, träsnitt, oljeporträtt från 30-talet, astronomibilder …
Sänglinne och överkast går i svartvitt, men med olika mönster. Leksakshunden är en mjukisvariant av Malenes egen hund, Delhi.

Till och med badrummet får agera galleri. Malene lägger snäckor i handfatet,
som vattnet får rinna över.Silver och fuskpäls är synonymt med Malene Birger,
som både inreder med och klär
sig i favoritmaterialen.

I arbetsrummet är de två
stora bordslamporna tongivande. På tavelhyllor framför skriv-bordet har Malene placerat konstverk som inspirerar: Fotografier av Picasso och Marilyn Monroe tillsammans
med egna teckningar samt
gamla etsningar som är inköpta på olika auktioner.

I väntan på att de ska hitta sin plats har Malene en samling tavlor stående i en korg. Vackert i sig.

Ett soffbord räcker inte för alla böcker som ska ligga framme. stället används ett gammalt matbord för boktravarna. hemmet finns alltid fräscha blommor, här ampelmedinilla i metallurnor.

Konst, stilleben och textilier spelar stor roll i Malenes inredning.
I
soffan lgger kuddar av egen design. Lampor, Bestlite bl 3 floor.På den gustavianska byrån står några oljeporträtt i sällskap av en venetiansk spegel. glasburken ligger gamla smycken, både äkta vara och loppisfynd.

Vardagsrummet domineras av ett enormt, gråmålat skåp, fyllt av silverpjäser och glasföremål.
I
howardsoffan ligger kuddar i egen design, mittemot står svarta läderfåtöljer från Fritz Hansen. Soffbordet är egentligen en kista, draperat med täcke från Marocko. Samlingen med ljusstakar står på en stor silverbricka.





 


RSS 2.0